Czy kiszonki są dobre na odchudzanie?

Kiszone ogórki czy kiszona kapusta to sprawdzone dodatki, które często pojawiają się na polskich stołach – szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Kiszeniu można poddawać wiele różnych warzyw, ponieważ jest to skuteczny sposób konserwowania produktów spożywczych, wykorzystujący fermentację mlekową. Warto jednak wiedzieć, że kiszenie nie tylko wydłuża przydatność warzyw do spożycia i nadaje im niesamowite walory smakowe, ale również – a może przede wszystkim – pozwala uzyskać produkty bogate w wiele cennych składników.

 

Dlaczego kiszonki są takie zdrowe?

Kiszone warzywa to prawdziwa bomba witaminowa. Znajdziemy w nich głównie witaminę K, C, A, E oraz witaminy z grupy B. Ponadto kiszonki obfitują w takie pierwiastki, jak wapń, potas, magnez, fosfor, sód, żelazo, miedź oraz cynk. W kiszonkach obecny jest błonnik pokarmowy, a także probiotyki, które pomagają utrzymać prawidłową florę jelitową. Kiszonki są również bogate w przeciwutleniacze i obniżające poziom złego cholesterolu fitosterole.

 

Kiszone warzywa na odchudzanie?

Dzięki bakteriom probiotycznym kiszone warzywa znakomicie wspomagają proces trawienia. Zapobiegają zaburzeniom, poprawiają funkcjonowanie jelit i łagodzą alergie pokarmowe. A nic tak nie pomaga w zrzuceniu zbędnych kilogramów, jak prawidłowe trawienie! W procesie fermentacji warzywa tracą swoje kalorie, dlatego można je jeść bez obaw. Odchudzanie wspiera również błonnik, gwarantujący uczucie sytości.

 

kiszone ogórki

 

Na co jeszcze pomagają kiszonki?

Kiszonki to naturalne antyoksydanty, które ułatwiają oczyszczanie organizmu z toksyn. Wzmacniają odporność i przyczyniają się do poprawy wyglądu skóry, włosów i paznokci. Jako producenci kiszonek wiemy, że fermentowane warzywa mają niski indeks glikemiczny, wspierają układ nerwowy i nie powodują przyrostu tkanki tłuszczowej.