Kapusta kiszona
Jako producent kapusty kiszonej wiemy, że ważny jest nie tylko jej rodzaj, ale także gleba, na której wzrasta. To dlatego współpracujemy z zaufanymi gospodarstwami rolnymi, które dostarczają nam swoje najlepsze plony: zwarte główki kapusty, bez przerośniętych nerwów. Dokładamy wszelkich starań, aby nasz produkt składał się z delikatnej, białej szatkowanej krajanki z nutką słodyczy i charakterystycznym, kwaśnym smakiem kiszonki.
Proces przerobu warzywa rozpoczynamy od zdjęcia zewnętrznych liści i szatkowania główek. Poszatkowana kapusta jest wykorzystywana nie tylko do kiszonek, ale także do produkcji gotowych warzyw. Do kiszenia kapusty wykorzystujemy także jej głąb, który odpowiada za słodki smak kiszonki. Kiszenie kapusty odbywa się bez dodawania chemicznych polepszaczy smaku i sztucznych przyspieszaczy procesu zakiszania. Z gotowej kapusty kiszonej powstają nasze wyborne surówki warzywne.
Utrzymywanie wysokiego poziomu produkcji i tradycyjnego smaku kiszonki skutkuje dużym gronem stałych klientów. Kapustę kiszoną dostarczamy do hurtowni i sklepów, restauracji i firm cateringowych oraz zakładów zajmujących się wyrobami garmażeryjnymi. Nasza kapusta kiszona dostępna jest w dwóch wariantach opakowań: folii (0,5-6 kg) oraz w wiaderkach (5-15 kg).
Jak powstaje kiszona kapusta?
Do kiszenia kapusty najlepsze są późne odmiany warzywa, które charakteryzują się wysoką zawartością cukru, niezbędnego w procesie fermentacji. W czasie kiszenia cukier przekształca się w kwas mlekowy, który jest naturalnym konserwantem. Kwas mlekowy posiada pozytywny wpływ na funkcjonowanie przewodu pokarmowego i odpornościowego. Poszatkowana kapusta jest solona. W miesiącach letnich proces kiszenia młodej kapusty odbywa się szybciej, przez co szybko jest sprzedawana.
Naturalna receptura kiszonej kapusty sprawia, że przed spożyciem nie jest wymagane opłukiwanie jej z nadmiaru kwasu. W ofercie przetwórstwa warzyw posiadamy, również ogórki kiszone.