Kiszona kapusta - właściwości zdrowotne

 

Kiszonki i przetwory z kapusty kiszonej zachowują witaminy i minerały, obecne w surowej kapuście. Kiszonka jest szczególnie bogata w witaminę C, która jest silnym antyoksydantem i korzystnie wpływa na układ odpornościowy, witaminę K, niezbędną dla krzepnięcia krwi i zdrowych kości oraz błonnik.

Regularne spożywanie kiszonej kapusty wspomaga również mikroflorę jelitową, gdyż kiszonka zawiera żywe kultury bakterii. Ponadto, dzięki zawartości kwasu mlekowego kapusta kiszona korzystnie wpływa na układ trawienie i wchłanianie składników odżywczych. 

 

Kiszona kapusta dla zdrowia i urody

 

Kapusta kiszona jest nie tylko smacznym dodatkiem do posiłków, ale także przynosi liczne korzyści dla zdrowia i urody. Jedzenie kiszonek wzmacnia odporność i może być pomocne w zapobieganiu infekcjom czy chorobom sezonowym, a także dobrze wpływa na skórę. Kiszona kapusta zawiera witaminę C, czyli składnik istotny w produkcji kolagenu, który poprawia elastyczność i jędrność skóry.

Kiszonki z kapusty doskonale detoksykują organizm i działają jako naturalny środek przeciwzapalny. Kiszona kapusta jest przy tym niskokaloryczna i bogata w błonnik, co pomaga w utrzymaniu uczucia sytości i regulacji poziomu cukru we krwi, a w efekcie sprzyja utracie wagi i utrzymaniu zdrowej masy ciała.

 

Zdrowe kiszonki od polskiego producenta

 

Producent kapusty kiszonej VEGEPOL oferuje najwyższej klasy kiszonki i przetwory warzywne dla całej rodziny. Producent kiszonek z okolic Łodzi to sprawdzona firma z wieloletnim doświadczeniem, korzystająca z zielonej energii. Sprawdź nasze produkty oznaczone marką VEGEPOL.