Kiszonki

 

Kiszonki są naszą specjalnością – to właśnie one zapoczątkowały działalność firmy. Kiszenie warzyw jest naturalnym sposobem utrwalenia walorów żywności przeznaczonej do spożycia Wykonujemy je według tradycyjnej receptury, która gwarantuje, że nasze ogórki kiszone i kapusta kiszona mają wyśmienity smak i dostarczają wielu cennych witamin. W procesie kiszenia ogórków i kapusty powstaje naturalny probiotyk, kwas mlekowy – który pomaga oczyścić organizm z toksyn i wzmacnia odporność.

Warzywa, które przetwarzamy, pochodzą z najlepszych upraw rolniczych, dzięki czemu ogórki po zakiszeniu nadal są chrupkie i soczyste, a kapusta jest miękka i odpowiednio kwaśna. Kiszonki od dawna goszczą w potrawach kuchni polskiej – mogą stanowić warzywny dodatek do każdego dania, świetnie smakują także jedzone same, jako zdrowa przekąska.

Kiszonki dostarczany w dwóch rodzajach opakowań:

  • w folii o pojemności 0,5-6 kg
  • w wiaderkach o wadze 3-9 kg (ogórki) i 5-15 kg (kapusta).

Na bazie kiszonek produkujemy pyszne surówki. Przetwórstwo, jakim zajmujemy się w naszym zakładzie, obejmuje też sprzedaż obranych warzyw – w tym kapusty szatkowanej.

 

 

Kiedy jeść kiszonki?

Przetwory w słoiku

 

Najwięcej witamin i wartości odżywczych mają kiszonki jedzone na surowo. Obróbka termiczna zmniejsza ich prozdrowotne właściwości. Kiszonki to produkty niskokaloryczne i sycące, dzięki wysokiej zawartości błonnika. Wspomagają pracę jelit i usprawniają pracę całego układu trawiennego. Witaminy i składniki mineralne znajdujące się w kiszonkach budują odporność organizmu, a naturalne przeciwutleniacze sprawiają, że cechują je właściwości antynowotworowe. Warto także nie wylewać wody z kiszonek, a stosować ją jako zdrowy napój, pełen witamin.

 

Słoik z kapustą

kiszonki

 

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies.
Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.