Kiszonki
Kiszonki są naszą specjalnością – to właśnie one zapoczątkowały działalność firmy. Kiszenie warzyw jest naturalnym sposobem utrwalenia walorów żywności przeznaczonej do spożycia Wykonujemy je według tradycyjnej receptury, która gwarantuje, że nasze ogórki kiszone i kapusta kiszona mają wyśmienity smak i dostarczają wielu cennych witamin. W procesie kiszenia ogórków i kapusty powstaje naturalny probiotyk, kwas mlekowy – który pomaga oczyścić organizm z toksyn i wzmacnia odporność.
Warzywa, które przetwarzamy, pochodzą z najlepszych upraw rolniczych, dzięki czemu ogórki po zakiszeniu nadal są chrupkie i soczyste, a kapusta jest miękka i odpowiednio kwaśna. Kiszonki od dawna goszczą w potrawach kuchni polskiej – mogą stanowić warzywny dodatek do każdego dania, świetnie smakują także jedzone same, jako zdrowa przekąska.
Kiszonki dostarczany w następujących opakowaniach : 3kg, 6kg, 9kg, 15kg
Na bazie kiszonek produkujemy pyszne surówki. Przetwórstwo warzyw, jakim zajmujemy się w naszym zakładzie, obejmuje też sprzedaż obranych warzyw – w tym kapusty szatkowanej.
Kiedy jeść kiszonki?
Najwięcej witamin i wartości odżywczych mają kiszonki jedzone na surowo. Obróbka termiczna zmniejsza ich prozdrowotne właściwości. Kiszonki to produkty niskokaloryczne i sycące, dzięki wysokiej zawartości błonnika. Wspomagają pracę jelit i usprawniają pracę całego układu trawiennego. Witaminy i składniki mineralne znajdujące się w kiszonkach budują odporność organizmu, a naturalne przeciwutleniacze sprawiają, że cechują je właściwości antynowotworowe. Warto także nie wylewać wody z kiszonek, a stosować ją jako zdrowy napój, pełen witamin.