Kiszonki

 

Kiszonki są naszą specjalnością – to właśnie one zapoczątkowały działalność firmy. Kiszenie warzyw jest naturalnym sposobem utrwalenia walorów żywności przeznaczonej do spożycia Wykonujemy je według tradycyjnej receptury, która gwarantuje, że nasze ogórki kiszonekapusta kiszona mają wyśmienity smak i dostarczają wielu cennych witamin. W procesie kiszenia ogórków i kapusty powstaje naturalny probiotyk, kwas mlekowy – który pomaga oczyścić organizm z toksyn i wzmacnia odporność.

Warzywa, które przetwarzamy, pochodzą z najlepszych upraw rolniczych, dzięki czemu ogórki po zakiszeniu nadal są chrupkie i soczyste, a kapusta jest miękka i odpowiednio kwaśna. Kiszonki od dawna goszczą w potrawach kuchni polskiej – mogą stanowić warzywny dodatek do każdego dania, świetnie smakują także jedzone same, jako zdrowa przekąska.

Kiszonki dostarczany w następujących opakowaniach : 3kg, 6kg, 9kg, 15kg

Na bazie kiszonek produkujemy pyszne surówki. Przetwórstwo warzyw, jakim zajmujemy się w naszym zakładzie, obejmuje też sprzedaż obranych warzyw – w tym kapusty szatkowanej.

 

 

Kiedy jeść kiszonki?

Przetwory w słoiku

 

Najwięcej witamin i wartości odżywczych mają kiszonki jedzone na surowo. Obróbka termiczna zmniejsza ich prozdrowotne właściwości. Kiszonki to produkty niskokaloryczne i sycące, dzięki wysokiej zawartości błonnika. Wspomagają pracę jelit i usprawniają pracę całego układu trawiennego. Witaminy i składniki mineralne znajdujące się w kiszonkach budują odporność organizmu, a naturalne przeciwutleniacze sprawiają, że cechują je właściwości antynowotworowe. Warto także nie wylewać wody z kiszonek, a stosować ją jako zdrowy napój, pełen witamin.

 

Słoik z kapustą

kiszonki