Gotowane warzywa dla domu i gastronomii

 

Warzywa gotowane są niezwykle wartościowym dodatkiem zarówno do domowych obiadów, jak i na potrzeby gastronomii i większych przyjęć. Jedną z głównych zalet gotowanych warzyw jest fakt, że zachowują większość cennych składników odżywczych. Przetwarzanie termiczne skutkuje łatwiejszym wchłanianiem różnorodnych witamin, minerałów i innych związków, niezbędnych dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia.

Gotowane warzywa długo zachowują trwałość i z łatwością można przechowywać je także poza sezonem, a ich smak i niezaprzeczalne walory zdrowotne mają wielu amatorów. Sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub wyśmienita przekąska. Obierane warzywa można też śmiało wykorzystać do różnego rodzaju surówek i sałatek.

 

Zdrowe przetwory warzywne na każdą okazję

 

Owoce i warzywa, które wybiera się na przetwory i kiszonki powinny być dość twarde, dzięki czemu nabiorą charakterystycznej chrupkości. Dobrze sprawdzą się chociażby, brokuły, marchew, kalafior, ziemniaki, seler lub pietruszka. Gotowana włoszczyzna, szatkowana kapusta czy buraki to produkty, które zawsze warto mieć pod ręką.

Z gotowanych warzyw z łatwością przyrządzimy świąteczne sałatki, aromatyczne zupy czy szereg pomysłowych przekąsek i dietetycznych surówek. Jako dodatek idealnie pasują do mięs i potraw z grilla. 

 

Warzywa, kiszonki i przetwory od polskiego producenta

 

VEGEPOL to sprawdzony, polski producent przetworów z warzyw, takich jak ogórki kiszone, kiszona kapusta czy krojone warzywa pakowane próżniowo. Firma o wieloletniej tradycji oferuje najwyższej jakości polskie warzywa od lokalnych wytwórców.