Blog
Zakup obranych warzyw - czy to się opłaca?
- Szczegóły
Nikogo nie trzeba przekonywać do korzyści zdrowotnych wynikających ze zjadania posiłków przygotowywanych na bazie najwyższej jakości lokalnych warzyw. Świeże warzywa, pochodzące ze zrównoważonych upraw bez dodatku substancji chemicznych, to nieocenione źródło witamin i składników odżywczych. Czy jednak zachowują one swoje właściwości, gdy do Klientów trafiają… już obrane?
Jak wygląda proces kiszenia ogórków?
- Szczegóły
Chrupiące, kwaśne i przywołujące wspomnienia z dzieciństwa – takie właśnie powinny być ogórki kiszone. Samodzielne kiszenie ogórków nie jest bardzo skomplikowane, ale należy precyzyjnie odmierzyć składniki, zadbać o właściwe słoiki, no i przypilnować odpowiedniej pasteryzacji. A zatem do dzieła!
Dlaczego ogórki małosolne z czasem zamieniają się w kiszone?
- Szczegóły
Ogórki małosolne doskonale smakują. Kiedy tylko rozpoczyna się sezon, w polskich domach trwa kiszenie. Przygotowanie nie zabiera wiele czasu, a po kilku dniach są gotowe do spożycia. Najlepsze są małe ogórki, bo szybciej kisną. Jeśli chcemy mieć tylko małosolne, musimy przerwać fermentację, przechowując je w lodówce.
Jakie surówki z kapusty kochają Polacy?
- Szczegóły
Kapusta jest zdrowa, ponieważ ma wiele zalet odżywczych. Stosowana jest w każdej polskiej kuchni do różnych potraw. Można powiedzieć, że to królowa warzyw, ponieważ można ją wykorzystywać na wiele sposobów.
Dlaczego warto kupować warzywa krojone?
- Szczegóły
Warzywa to źródło witamin, zdrowia na talerzu. Dzięki nim potrawy zyskują nie tylko smak, ale też wygląd, zapach. Warto zatem dołożyć starań, aby były one najwyższej jakości. Dobre jarzyny to sposób na stworzenie prawdziwych kulinarnych dzieł sztuki. Co jednak zrobić, jeśli nie mamy czasu ani możliwości na uprawę przydomową produktów ekologicznych? Czy rozwiązaniem mogą być warzywa krojone?
Różnice między ogórkiem kiszonym a małosolnym
- Szczegóły
Ogórek zielony to podstawowe w Polsce warzywo, które cenione jest nie tylko przez dietetyków, ale również laboratoria kosmetyczne, które wykorzystują dobroczynne działanie składników odżywczych zawartych w jarzynie do przygotowywania kosmetyków do pielęgnacji twarzy. W kuchni zaś od zarania dziejów ogórki chętnie spożywane są pod postacią ogórka kiszonego oraz małosolnego. Czy różnią się te produkty?
Jakie witaminy zawiera kapusta kiszona?
- Szczegóły
Nasi przodkowie stosowali naturalne metody leczenia. Azjaci i Indianie oraz ludność plemienna nadal je stosują, dzięki czemu mniej chorują. Nie uważajmy ich za zacofanych, ponieważ nie stosują leków farmaceutycznych. Starajmy się ich raczej naśladować. To, co daje ziemia, pomaga w schorzeniach. Kuracje ziołowe i owocowo-warzywne leczą cały organizm, nie pozostawiając skutków ubocznych.
Surówka z ogórków jako idealny dodatek do obiadów
- Szczegóły
Nie jest tajemnicą, że powinniśmy codziennie spożywać przynajmniej trzy duże porcje owoców i warzyw pod różną postacią np. przetworów, gotowanych potraw, dżemów, soków, a w szczególności w surowej formie. Z uwagi na ten fakt surówka z ogórków to jeden z najlepszych sposobów na zapewnienie naszemu organizmowi solidnej dawki witamin i minerałów.
Jak powstają ogórki w zalewie miodowej?
- Szczegóły
To, że kochamy kiszonki, wiedzą już niemal wszyscy. Naszym zdaniem nie ma jak porządna dawka witamin do obiadu w postaci ogórka kiszonego czy kiszonej kapusty. Nim przejdziemy do tematu dzisiejszego wpisu, dodamy krótko po raz sety, a może nawet tysięczny, że kiszonki to samo zdrowie. Pomagają nie tylko oczyścić organizm z toksyn, ale także naturalnie wzmacniają odporność organizmu. Jednak nie samymi kiszonkami żyje człowiek, dlatego tematem dzisiejszego wpisu nie będzie kolejny przepis na ogórki kiszone, czy też kapustę a na coś zupełnie wystrzałowego, nowatorskiego i przepysznego, a mianowicie ogórki w zalewie miodowej?
Rola i znaczenie kiszonek w kuchni polskiej
- Szczegóły
Każdy z nas jadł kiedyś kiszone ogórki i kiszoną kapustę, których zapach i smak często kojarzy nam się z dzieciństwem. Jednak czy znane nam są kiszone buraki, kalafiory, kiszona marchewka, rzodkiewka, kiszone jabłka, czy gruszki? Jeśli nie, to znak, że nie znamy w pełni wartości, jaką kryją w sobie polskie superfoods, czyli kiszonki.