Blog

 

Jako rodzinna firma od lat zajmująca się przetwórstwem warzyw dla gastronomii i klientów indywidualnych mamy spore doświadczenie i wiedzę na temat właściwości kiszonek czy innych przetworów warzywnych oraz ich zastosowania w kuchni. W tym miejscu chcielibyśmy podzielić się z Wami tą wiedzą i zachęcić wszystkich do częstego sięgania po najwyższej jakości gotowe warzywa oraz surówki z kiszonek. 

Równocześnie chcemy zachęcić Was także do poszukiwania nowych inspiracji kulinarnych i eksperymentowania z wykorzystaniem tradycyjnych, polskich ogórków kiszonych, zakwaszanej kapusty, buraczków ćwikłowych i innych przetworów warzywnych, które znamy z rodzinnych obiadów i domowych uroczystości.

Zapraszamy do śledzenia naszego bloga i polecamy wypróbowanie pomysłowych przepisów w codziennym gotowaniu z VEGEPOL!

 

obrane warzywa

Jak skrócić czas przygotowania potraw w gastronomii? Rola hurtowni warzyw obranych w optymalizacji pracy kuchni

Gastronomia staje przed wyzwaniem optymalizacji pracy kuchni. Kluczem do sukcesu w tej kwestii jest skrócenie czasu przygotowania potraw, co przekłada się na zadowolenie klienta i większą efektywność pracy. 

Czytaj więcej...

kapusta kiszona

Kapusta kiszona, czyli tradycja i nowoczesność w produkcji kiszonek

Kapusta kiszona to jeden z najbardziej tradycyjnych i cenionych produktów spożywczych w Polsce. Od wieków jest ona obecna na polskich stołach, a jej smak i wartości odżywcze doceniane są przez wiele pokoleń. W dzisiejszych czasach, dzięki nowoczesnym technologiom, produkcja kapusty kiszonej staje się jeszcze bardziej efektywna i ekologiczna, a jednocześnie nadal pozostaje wierna starym recepturom.

Czytaj więcej...

restauracja od kuchni

Hurtownia warzyw w Łodzi - wygodne rozwiązanie dla restauracji i hoteli

Prowadzenie działalności gastronomicznej, jak również hotelowej wiąże się z koniecznością korzystania z usług hurtowni dostarczających najwyższej jakości produkty spożywcze. Jednym z kluczowych elementów każdej kuchni są świeże i smaczne warzywa, stanowiące podstawę wielu potraw. Hurtownia warzyw w Łodzi to miejsce, w którym właściciele restauracji oraz hoteli mogą zaopatrzyć się w takie produkty w sposób szybki, wygodny i ekonomiczny.

Czytaj więcej...

warzywa

Jak poprawić efektywność kuchni dzięki współpracy z lokalnym producentem warzyw?

Współpraca z lokalnym dostawcą warzyw może znacznie wpłynąć na efektywność i rentowność kuchni, nie tylko w aspekcie finansowym, ale także ekologicznym oraz zdrowotnym. Aby w pełni wykorzystać możliwości takiego partnerstwa, warto zwrócić uwagę na kilka istotnych elementów.

Czytaj więcej...

kiszone ogórki

Czy kiszonki są dobre na odchudzanie?

Kiszone ogórki czy kiszona kapusta to sprawdzone dodatki, które często pojawiają się na polskich stołach – szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Kiszeniu można poddawać wiele różnych warzyw, ponieważ jest to skuteczny sposób konserwowania produktów spożywczych, wykorzystujący fermentację mlekową. Warto jednak wiedzieć, że kiszenie nie tylko wydłuża przydatność warzyw do spożycia i nadaje im niesamowite walory smakowe, ale również – a może przede wszystkim – pozwala uzyskać produkty bogate w wiele cennych składników.

Czytaj więcej...

obieranie warzyw

Zakup obranych warzyw - czy to się opłaca?

Nikogo nie trzeba przekonywać do korzyści zdrowotnych wynikających ze zjadania posiłków przygotowywanych na bazie najwyższej jakości lokalnych warzyw. Świeże warzywa, pochodzące ze zrównoważonych upraw bez dodatku substancji chemicznych, to nieocenione źródło witamin i składników odżywczych. Czy jednak zachowują one swoje właściwości, gdy do Klientów trafiają… już obrane?

Czytaj więcej...

ogórki kiszone

Jak wygląda proces kiszenia ogórków?

Chrupiące, kwaśne i przywołujące wspomnienia z dzieciństwa – takie właśnie powinny być ogórki kiszone. Samodzielne kiszenie ogórków nie jest bardzo skomplikowane, ale należy precyzyjnie odmierzyć składniki, zadbać o właściwe słoiki, no i przypilnować odpowiedniej pasteryzacji. A zatem do dzieła!

Czytaj więcej...

ogórki małosolne

Dlaczego ogórki małosolne z czasem zamieniają się w kiszone?

Ogórki małosolne doskonale smakują. Kiedy tylko rozpoczyna się sezon, w polskich domach trwa kiszenie. Przygotowanie nie zabiera wiele czasu, a po kilku dniach są gotowe do spożycia. Najlepsze są małe ogórki, bo szybciej kisną. Jeśli chcemy mieć tylko małosolne, musimy przerwać fermentację, przechowując je w lodówce.

Czytaj więcej...