Blog

kapusta kiszona

Jakie witaminy zawiera kapusta kiszona?

Nasi przodkowie stosowali naturalne metody leczenia. Azjaci i Indianie oraz ludność plemienna nadal je stosują, dzięki czemu mniej chorują. Nie uważajmy ich za zacofanych, ponieważ nie stosują leków farmaceutycznych. Starajmy się ich raczej naśladować. To, co daje ziemia, pomaga w schorzeniach. Kuracje ziołowe i owocowo-warzywne leczą cały organizm, nie pozostawiając skutków ubocznych.

Czytaj więcej...

Surówka z ogórków kiszonych

Surówka z ogórków jako idealny dodatek do obiadów

Nie jest tajemnicą, że powinniśmy codziennie spożywać przynajmniej trzy duże porcje owoców i warzyw pod różną postacią np. przetworów, gotowanych potraw, dżemów, soków, a w szczególności w surowej formie. Z uwagi na ten fakt surówka z ogórków to jeden z najlepszych sposobów na zapewnienie naszemu organizmowi solidnej dawki witamin i minerałów.

Czytaj więcej...

ogórki

Jak powstają ogórki w zalewie miodowej?

To, że kochamy kiszonki, wiedzą już niemal wszyscy. Naszym zdaniem nie ma jak porządna dawka witamin do obiadu w postaci ogórka kiszonego czy kiszonej kapusty. Nim przejdziemy do tematu dzisiejszego wpisu, dodamy krótko po raz sety, a może nawet tysięczny, że kiszonki to samo zdrowie. Pomagają nie tylko oczyścić organizm z toksyn, ale także naturalnie wzmacniają odporność organizmu. Jednak nie samymi kiszonkami żyje człowiek, dlatego tematem dzisiejszego wpisu nie będzie kolejny przepis na ogórki kiszone, czy też kapustę a na coś zupełnie wystrzałowego, nowatorskiego i przepysznego, a mianowicie ogórki w zalewie miodowej?

Czytaj więcej...

słoik z ogórkami kiszonymi

Rola i znaczenie kiszonek w kuchni polskiej

Każdy z nas jadł kiedyś kiszone ogórki i kiszoną kapustę, których zapach i smak często kojarzy nam się z dzieciństwem. Jednak czy znane nam są kiszone buraki, kalafiory, kiszona marchewka, rzodkiewka, kiszone jabłka, czy gruszki? Jeśli nie, to znak, że nie znamy w pełni wartości, jaką kryją w sobie polskie superfoods, czyli kiszonki.

Czytaj więcej...

wyrób kapusty kiszonej

Jak przebiega proces wyrobu kapusty kiszonej?

Kapusta kiszona to jedna z najchętniej wybieranych kiszonek. To świetny dodatek do zimowych potraw, ale idealnie sprawdza się również latem jako dodatek do ryb z grilla czy gotowanych pierogów. Kapusta bogata jest w wiele witamin, które wzmacniają organizm oraz odbudowują florę bakteryjną w organizmie. Tak przygotowaną kapustę należy umieścić w beczce kamionkowej lub drewnianej. W warunkach domowych można użyć ceramiczny garnek lub plastikowe wiaderko. Kapustę przed umieszczeniem w beczce trzeba doprawić solą, kminkiem i innymi przyprawami, a następnie układać warstwami, każdą z nich ugniatając. Czynność ta sprawi, że kapusta szybciej puści soki i będzie po prostu smaczna.

Czytaj więcej...

kiszonki dla kobiet w ciąży

Czy kiszonki są odpowiednie dla kobiet w ciąży?

Regularne spożywanie kiszonek buduje odporność i chroni przed przeziębieniami oraz innymi groźnymi dla zdrowia chorobami. Może spożywać je każdy, niezależnie od wieku. Ogórki kiszone to jedna z najczęstszych zachcianek kobiet w ciąży, które szczególnie w tym czasie potrzebują dobrej odporności na wszelkie wirusy.

Czytaj więcej...

kiszonki

Jak kiszonki wpływają na zdrowie człowieka?

Kiszonki są nie tylko bardzo smaczne, ale też zdrowe. Wpływają na metabolizm i są naturalnym probiotykiem. Ich ogromną zaletą jest fakt, że możemy je jeść praktycznie przez cały rok bez obawy o utratę ich wartości odżywczych oraz witamin. Jeśli nie mamy czasu na przyrządzenie własnych kiszonek można skorzystać z szerokiej oferty różnych kiszonek dostępnych w sklepach.

Czytaj więcej...