Jakie witaminy zawiera kapusta kiszona?

Nasi przodkowie stosowali naturalne metody leczenia. Azjaci i Indianie oraz ludność plemienna nadal je stosują, dzięki czemu mniej chorują. Nie uważajmy ich za zacofanych, ponieważ nie stosują leków farmaceutycznych. Starajmy się ich raczej naśladować. To, co daje ziemia, pomaga w schorzeniach. Kuracje ziołowe i owocowo-warzywne leczą cały organizm, nie pozostawiając skutków ubocznych.

Wzmocnimy układ immunologiczny, co zapewni nam lepszą kondycję. Jednym z warzyw, które doskonale działa na zdrowie i urodę, jest kapusta kiszona. Sami kisimy lub kupujemy u polskich producentów. Zakład Przetwórstwa Warzyw oferuje smaczny produkt, który możemy wykorzystywać na wiele sposobów w kuchni. Zacznijmy doceniać kapustę kiszoną. Sok zawiera witaminę U. Odkryto ją w latach pięćdziesiątych i uznano za aminokwas życia. Wspomaga gojenie ran, zapobiega starzeniu się skóry i usuwa jego skutki. Witamina U w latach 70. ubiegłego wieku była produkowana przez francuską firmę Beytout, która nagle zaprzestała wytwarzania, bez wiadomych przyczyn. Kapusta kiszona posiada również witaminy: C, A i z grupy B. Produkt jest źródłem wielu minerałów, m.in.: wapnia, potasu, żelaza, fosforu, magnezu i sodu.

Jaka kapusta jest zdrowsza: surowa czy kiszona kapusta?

kapusta kiszona

Najzdrowsza jest kapusta kiszona, ponieważ bakterie kwasu mlekowego, które wytwarzane są w procesie fermentacji, eliminują szkodliwe substancje z organizmu, obniżając ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu oraz poprawiając florę jelitową. Zwiększają odporność organizmu na wirusy, przeziębienie i grypę. W czasie procesu kiszenia, w kapuście wytwarza się witamina B12, która wpływa korzystnie na układ nerwowy, mózg, mięśnie, kości i czerwone krwinki. Znajdujące się w kapuście kiszonej przeciwutleniacze zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, a błonnik pokarmowy zapobiega anemii, zaparciom i zapewnia uczucie sytości. Dzięki witaminom i minerałom kapusta kiszona wzmacnia odporność organizmu oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu jamy ustnej i dziąseł.