Rola i znaczenie kiszonek w kuchni polskiej

Każdy z nas jadł kiedyś kiszone ogórki i kiszoną kapustę, których zapach i smak często kojarzy nam się z dzieciństwem. Jednak czy znane nam są kiszone buraki, kalafiory, kiszona marchewka, rzodkiewka, kiszone jabłka, czy gruszki? Jeśli nie, to znak, że nie znamy w pełni wartości, jaką kryją w sobie polskie superfoods, czyli kiszonki.


Kiszenie jest tradycyjną metodą, którą posługiwały się nie tylko nasze babcie, ale całe pokolenia wstecz. Dobroczynne właściwości, które wynikają z regularnego spożywania potraw przygotowanych tą metodą, stają się coraz bardziej znane. Jednak dlaczego spożywanie kiszonek jest tak zdrowe? Jak tradycja kiszenia zakorzeniła się w polskiej kuchni? I jak możemy wykorzystywać te pyszne propozycje w naszej nowoczesnej kuchni? Poznajmy odpowiedzi na te pytania.

 

Kiszonki jako polskie superfood

Pragniemy cieszyć się dobrym zdrowiem i doskonałym samopoczuciem, dlatego szukamy nowych sposobów na osiągnięcie witalności. Modnym rozwiązaniem jest obecnie wzbogacenie swojej diety o tzw. superfoods, czyli produkty, które zawierają bogactwo witamin i mikroelementów, a przy tym są odżywcze i pozytywnie wpływają na nasz organizm. Często sięgamy po zagraniczne propozycje, pomijając to, co dostępne jest w Polsce. Mowa oczywiście o kiszonkach, których zalety właściwie się nie kończą.

 słoik z ogórkami kiszonymi

 

Kiszonki zawierają konieczne dla naszego organizmu witaminy i działają jak naturalny probiotyk, który usprawnia funkcjonowania jelit. To bogactwo kwasu mlekowego, który oczyszcza organizm i wzmacnia nasz wewnętrzny system obronny, chroniąc przed chorobami. Regularne ich spożywanie wspomaga nasze trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii, a równocześnie zmniejsza poziom cholesterolu. Dodatkowo spożywanie kiszonek pozwala na lepsze przeprowadzanie syntezy witaminy K, co ma z kolei wpływ na kondycję naszej skóry, włosów, czy paznokci. Kiszone warzywa i owoce mają też niską kaloryczność, a do tego są bogate w błonnik, który pozwala na szybsze osiągnięcie uczucia sytości. Są więc rozwiązaniem doskonałym dla osób na diecie.

 

Tradycja kiszenia w Polsce

Chociaż dzisiaj kiszonki są na stole Polaków czymś nowym, to jeszcze kilkanaście lat temu były one podstawą codziennej diety naszych przodków. Tradycja kiszenia jest w Polsce bardzo długa. Podstawowym produktem, który był poddawany takiej obróbce, była kapusta, która po odpowiednim przygotowaniu zachowywała swoje właściwości na długie miesiące. Stanowiła więc doskonałe pożywienie, które dostarczało witamin i innych składników odżywczych, aż do następnego roku i kolejnych zbiorów. Tradycja kiszenia i związane z nią czynności były przekazywane z pokolenia na pokolenie, a smak ogórków, czy kapusty na stałe wpisał się do polskiego jadłospisu.

Jakie czynności trzeba było wykonać podczas rodzinnego kiszenia? Pierwszym krokiem było przygotowanie dużej beczki wykonanej z drewna dębowego lub innego drewna pochodzącego z drzewa liściastego. Beczka musiała być odpowiednio przygotowana, w tym umyta i wyparzona. W tym celu do jej środka wrzucano rozgrzane w ogniu kamienie i nakrywano ją lnianym płótnem. Po zakończeniu przygotowań można było przystąpić do czynności związanych bezpośrednio z kapustą. Ważne było wybranie zdrowych główek, które były czyszczone i oddzielane od niesmacznych części. Kapustę należało następnie poszatkować, posolić i dodać pozostałe składniki. W większości domów była to marchew, ziarna kopru, ziarna pieprzu czarnego, liście chrzanu i inne, zgodne z upodobaniami i możliwościami gospodarzy. Ostatni etap polegała na warstwowym ułożeniu warzyw i mocnym ich ugniataniu, które miało za zadanie wydobyć zawarty w kapuście sok.

 

Jak wykorzystać je w kuchni?

Kuchnia polska z roku na rok staje się coraz bardziej nowoczesna, a na naszych stołach królują rozwiązania popularne na całym świecie. Mimo takiej różnorodności nie warto rezygnować z tradycyjnych potraw, które bazują na kiszonkach. Jak się przekonaliśmy, polskie superfoods łączą niepowtarzalny smak i doskonałe właściwości prozdrowotne, które pozwalają nam zachować witalność.

Jednak jak dodać kiszonki do naszego codziennego menu? Najlepiej spożywać je na surowo, ponieważ tylko wtedy mamy pewność, że wszystkie ich dobroczynne składniki trafiają do naszego organizmu. Warto podawać je, jako urozmaicenie głównego dania lub substytut surówki. Świetnie też sprawdzą się w połączeniu ze świeżymi warzywami i owocami, które podkreślą ich oryginalny smak.

 

Nasze produkty

Jeśli szukasz zdrowych i pysznych kiszonek, które pochodzą ze sprawdzonego źródła i mają smak znany z dzieciństwa, wybierz nasze produkty. Oferowane przez nas propozycje wykonywane są według tradycyjnej receptury, która gwarantuje ich wyśmienity smak i bogactwo witamin. Warzywa, które przetwarzamy, pochodzą z najlepszych upraw rolniczych, dzięki czemu ogórki po zakiszeniu nadal są chrupkie i soczyste, a kapusta jest miękka i odpowiednio kwaśna.

Dlaczego jeszcze warto wybrać produkty z naszej oferty? Przede wszystkim dlatego, że jesteśmy przedsiębiorstwem rodzinnym, które działa od niemal trzydziestu lat. Oferujemy całą gamę polskich warzyw, których smak zamknięty jest przez naturalnie przebiegające procesy. Nasze kiszonki to produkty najwyższej jakości, które są smaczne, zdrowe, w pełni naturalne oraz wolne od substancji chemicznych. Szczególny nacisk kładziemy na: świeżość produktów, regularne dostawy oraz rodzinną, profesjonalną obsługę klienta. Jednocześnie współpracujemy z dobrymi dostawcami, działamy ekologicznie i dbamy o zadowolenie naszych klientów.