Różnice między ogórkiem kiszonym a małosolnym

Ogórek zielony to podstawowe w Polsce warzywo, które cenione jest nie tylko przez dietetyków, ale również laboratoria kosmetyczne, które wykorzystują dobroczynne działanie składników odżywczych zawartych w jarzynie do przygotowywania kosmetyków do pielęgnacji twarzy. W kuchni zaś od zarania dziejów ogórki chętnie spożywane są pod postacią ogórka kiszonego oraz małosolnego. Czy różnią się te produkty?

Kiszenie ogórków - podstawy

Kiszenie czy też kwaszenie to sposób konserwowania żywności przeznaczonej do spożycia takiej jak np. ogórek, kapusta, czy też płodów rolnych wykorzystywanych w hodowli zwierząt. Proces ten opiera się na procesie fermentacji mlekowej. Dobrze ukiszony ogórek powinien być aromatyczny, jędrny, pachnący. Będzie taki, jeśli kiszenie przeprowadzi się w odpowiedni sposób. W przypadku ogórków ważne jest w miarę szybkie usunięcie pozostałości kwiatu, gdyż wtedy zatrzymane zostaną procesy namnażania bakterii gnilnych, które mogłyby zakłócić prawidłowy przebieg kiszenia warzyw. Samo kiszenie powinno rozpocząć się maksymalnie w dobę od zerwania ogórków.

Czym małosolny różni się od kiszonego?

Przede wszystkim użytymi przyprawami. Do ogórka małosolnego wystarczy dodać sól koper, czosnek i chrzan. W przypadku kiszonych dobrze zrobi im dodatkowo dodatek gorczycy i liścia laurowego. Odmienne jest też przygotowanie ogórków. W wariancie małosolnym dodatki wkłada się między ogórki, a podczas kiszenia zaczyna się od przypraw, na których układa się ogórki. Dodatek soli jest większy w przypadku kiszenia ogórków, do małosolnych wystarczy dodać jej mniej.

Ogórki małosolne przygotowuje się o wiele krócej. Są one mniej kwaśne i zwiększają walory smakowe samego ogórka. Bywa, że są gotowe do jedzenia zaledwie w półtorej doby od zalania ich zalewą, ale najlepsze pod względem smakowym wychodzą po około 2 dniach. Wtedy też zmieniają kolor, są już w pełni aromatyczne, ale jeszcze daleko im do smaku ogórka kiszonego. Po zakończeniu procesu kiszenia, gdy przestaną smakować jakby były lekko gazowane należy ogórki szczelnie zamknąć i przechowywać w najchłodniejszym z możliwych miejsc.