Surówka z ogórków jako idealny dodatek do obiadów

Nie jest tajemnicą, że powinniśmy codziennie spożywać przynajmniej trzy duże porcje owoców i warzyw pod różną postacią np. przetworów, gotowanych potraw, dżemów, soków, a w szczególności w surowej formie. Z uwagi na ten fakt surówka z ogórków to jeden z najlepszych sposobów na zapewnienie naszemu organizmowi solidnej dawki witamin i minerałów.

Dlaczego akurat surówka z ogórków kiszonych? Istnieje wiele smacznych przepisów na surówkę ogórkową, wśród których znajdziemy coś dla siebie, a także coś, co będzie pasowało nie tylko do schabowego z ziemniakami.

Co więcej, surówka z ogórków kiszonych jest niskokalorycznym dodatkiem do obiadu, który dodatkowo zawiera bardzo dużo błonnika pokarmowego, dzięki czemu jedząc ją, zadbamy nie tylko o nasze zdrowie, ale także figurę. Jeśli chodzi o zdrowotne właściwości takiego dania, to warto tu wspomnieć, iż jest ono nie tylko syte, ale także zawiera ono spore ilości naturalnych probiotyków, które odpowiadają za wzmocnienie odporności organizmu, co jest obecnie nie do przecenienia. Ponadto, surówka z ogórków kiszonych zawiera także dużo kwasu mlekowego, który podobnie jak probiotyki, ma korzystny wpływ na działanie układu pokarmowego, wspomagając trawienie oraz wchłanianie substancji odżywczych.

Bakterie kwasu mlekowego biorą również aktywny udział w syntezie witaminy K oraz różnych witamin z grupy B. Jedzenie surówki z kiszonych ogórków przyczynia się także do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, co z kolei redukuje ryzyko zachorowania na miażdżycę i choroby serca. Spożywanie tego typu produktów ma także istotny wpływ na poprawę kondycji włosów, skóry i paznokci, jak również pozwala zapobiegać groźnej dla zdrowia anemii. Ogórki kiszone wspomagają również oczyszczanie organizmu, a także przyspieszają metabolizm.

Z czym podawać surówkę ogórkową?

Surówka ogórkowa, tak jak wspomnieliśmy już o tym wcześniej, może być podawana nie tylko z tradycyjnymi mięsami takimi jak kotlet schabowy, ale także z różnymi roladkami, karkówką, zrazami zawijanymi czy mięsem z grilla, a także z kotletami jajecznymi, burgerami, śledziami, jajkami sadzonymi, pieczarkami czy gołąbkami. To wszystko będzie się bardzo dobrze komponować z ziemniakami zarówno gotowanymi, jak i pieczonymi czy podsmażanymi, ryżem lub kaszą i nie tylko.

 

 

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies.
Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.