Blog

 

Jako rodzinna firma od lat zajmująca się przetwórstwem warzyw dla gastronomii i klientów indywidualnych mamy spore doświadczenie i wiedzę na temat właściwości kiszonek czy innych przetworów warzywnych oraz ich zastosowania w kuchni. W tym miejscu chcielibyśmy podzielić się z Wami tą wiedzą i zachęcić wszystkich do częstego sięgania po najwyższej jakości gotowe warzywa oraz surówki z kiszonek. 

Równocześnie chcemy zachęcić Was także do poszukiwania nowych inspiracji kulinarnych i eksperymentowania z wykorzystaniem tradycyjnych, polskich ogórków kiszonych, zakwaszanej kapusty, buraczków ćwikłowych i innych przetworów warzywnych, które znamy z rodzinnych obiadów i domowych uroczystości.

Zapraszamy do śledzenia naszego bloga i polecamy wypróbowanie pomysłowych przepisów w codziennym gotowaniu z VEGEPOL!

 

ogórki małosolne

Dlaczego ogórki małosolne z czasem zamieniają się w kiszone?

Ogórki małosolne doskonale smakują. Kiedy tylko rozpoczyna się sezon, w polskich domach trwa kiszenie. Przygotowanie nie zabiera wiele czasu, a po kilku dniach są gotowe do spożycia. Najlepsze są małe ogórki, bo szybciej kisną. Jeśli chcemy mieć tylko małosolne, musimy przerwać fermentację, przechowując je w lodówce.

Czytaj więcej...

kapusta

Jakie surówki z kapusty kochają Polacy?

Kapusta jest zdrowa, ponieważ ma wiele zalet odżywczych. Stosowana jest w każdej polskiej kuchni do różnych potraw. Można powiedzieć, że to królowa warzyw, ponieważ można ją wykorzystywać na wiele sposobów.

Czytaj więcej...

pokrojone warzywa

Dlaczego warto kupować warzywa krojone?

Warzywa to źródło witamin, zdrowia na talerzu. Dzięki nim potrawy zyskują nie tylko smak, ale też wygląd, zapach. Warto zatem dołożyć starań, aby były one najwyższej jakości. Dobre jarzyny to sposób na stworzenie prawdziwych kulinarnych dzieł sztuki. Co jednak zrobić, jeśli nie mamy czasu ani możliwości na uprawę przydomową produktów ekologicznych? Czy rozwiązaniem mogą być warzywa krojone?

Czytaj więcej...

ogórek kiszony

Różnice między ogórkiem kiszonym a małosolnym

Ogórek zielony to podstawowe w Polsce warzywo, które cenione jest nie tylko przez dietetyków, ale również laboratoria kosmetyczne, które wykorzystują dobroczynne działanie składników odżywczych zawartych w jarzynie do przygotowywania kosmetyków do pielęgnacji twarzy. W kuchni zaś od zarania dziejów ogórki chętnie spożywane są pod postacią ogórka kiszonego oraz małosolnego. Czy różnią się te produkty?

Czytaj więcej...

kapusta kiszona

Jakie witaminy zawiera kapusta kiszona?

Nasi przodkowie stosowali naturalne metody leczenia. Azjaci i Indianie oraz ludność plemienna nadal je stosują, dzięki czemu mniej chorują. Nie uważajmy ich za zacofanych, ponieważ nie stosują leków farmaceutycznych. Starajmy się ich raczej naśladować. To, co daje ziemia, pomaga w schorzeniach. Kuracje ziołowe i owocowo-warzywne leczą cały organizm, nie pozostawiając skutków ubocznych.

Czytaj więcej...

Surówka z ogórków kiszonych

Surówka z ogórków jako idealny dodatek do obiadów

Nie jest tajemnicą, że powinniśmy codziennie spożywać przynajmniej trzy duże porcje owoców i warzyw pod różną postacią np. przetworów, gotowanych potraw, dżemów, soków, a w szczególności w surowej formie. Z uwagi na ten fakt surówka z ogórków to jeden z najlepszych sposobów na zapewnienie naszemu organizmowi solidnej dawki witamin i minerałów.

Czytaj więcej...

ogórki

Jak powstają ogórki w zalewie miodowej?

To, że kochamy kiszonki, wiedzą już niemal wszyscy. Naszym zdaniem nie ma jak porządna dawka witamin do obiadu w postaci ogórka kiszonego czy kiszonej kapusty. Nim przejdziemy do tematu dzisiejszego wpisu, dodamy krótko po raz sety, a może nawet tysięczny, że kiszonki to samo zdrowie. Pomagają nie tylko oczyścić organizm z toksyn, ale także naturalnie wzmacniają odporność organizmu. Jednak nie samymi kiszonkami żyje człowiek, dlatego tematem dzisiejszego wpisu nie będzie kolejny przepis na ogórki kiszone, czy też kapustę a na coś zupełnie wystrzałowego, nowatorskiego i przepysznego, a mianowicie ogórki w zalewie miodowej?

Czytaj więcej...

słoik z ogórkami kiszonymi

Rola i znaczenie kiszonek w kuchni polskiej

Każdy z nas jadł kiedyś kiszone ogórki i kiszoną kapustę, których zapach i smak często kojarzy nam się z dzieciństwem. Jednak czy znane nam są kiszone buraki, kalafiory, kiszona marchewka, rzodkiewka, kiszone jabłka, czy gruszki? Jeśli nie, to znak, że nie znamy w pełni wartości, jaką kryją w sobie polskie superfoods, czyli kiszonki.

Czytaj więcej...